Duits leren als beginner? 5 tips

Als je niets of heel weinig kent van Duits, weet je vaak niet hoe je er aan moet beginnen. Dat is normaal. Duits leren als beginner is niet evident. Volgende 5 tips zetten je alvast op de goede weg.

Zelf Duits leren als beginner

Tip 1: Leer de uitspraak met de getallen

De uitspraak van de Duitse taal is helemaal anders dan de Nederlandse. Het vraagt meestal enkele weken oefening vooraleer je ze goed beheerst. Sla hier twee vliegen in één klap: leer de hoofdtelwoorden van 1 tot 100 met de uitspraak erbij. Bij het overlopen van de eerste 20 getallen komen al veel bijzonderheden van de Duitse uitspraak aan bod, vb. eins met de klank van het Nederlandse kaai, zwei als in tsaar, drei met opnieuw kaai, vier als in fooi, enzovoorts. Bekijk zeker volgend nuttig filmpje van duits.de via youtube. De uitspraak van het Duits leren als beginner kan je dus hiermee.

Tip 2: De basiswerkwoorden 'haben' en 'sein'

Als beginner ga je nog geen lange volzinnen gebruiken. Zet daarom kleine stapjes vooraleer je aan marathons denkt. Dat komt later nog wel! Je zal je behelpen met de 2 werkwoorden die bijna voortdurend voorkomen. Deze vervoegingen moet je altijd in je rugzakje bij hebben zodat je ze blindelings kan gebruiken. Leer de vervoegingen dus uit het hoofd. Ineens leer je ook de persoonlijke voornaamwoorden (‘persoon’) erbij. Van boven naar onder zijn dit ‘ik – jij – hij, zij, het – wij – jullie – zij/U. Hierbij vind je de vervoegingen in context.

Persoon

ich

du

er / sie / es

wir

ihr

sie / Sie

haben

habe eine Katze.

hast einen Hund.

hat Angst vor Spinnen.

haben ein Auto.

habt genug Geld.

haben viel Spaß.

sein

bin ein Mann.

bist eine Dame.

ist glücklich.

sind traurig.

seid zusammen.

sind Japaner.

Tip 3: Zoek een oefenmaatje

Duits leren als beginner doe je best niet alleen aan de hand van saaie grammatica- of theorieboeken. Je wil meteen de taal tot leven brengen. Je begint met enkele werkwoorden en standaardzinnetjes die je bij voorkeur met een partner kan inoefenen! Meteen aan de slag dus. Stel vragen aan mekaar via de vraagwoordjes, corrigeer, help en ondersteun elkaar in het beklimmen van de leuke ladder die Duits heet. 

Voor je motivatie en vooruitgang zal het zoeken en vinden van een oefenpartner een enorm verschil uitmaken. Er is dan ook een gezamenlijk doel en je kan elkaar motiveren!

Tip 4: Duits leren met de vraagwoordjes

Met je oefenmaatje kan je beginnen met vragen te stellen aan elkaar. Dat doe je met behulp van vraagwoordjes. Zo kom je tot een kort kennismakingsgesprek. Ook al ken je nog weinig Duits, je kan al snel heel concreet oefenen. Na het oefenen van de uitspraak via de getallen leer je de vraagwoorden kennen. Hier zijn de belangrijkste in een kleine context:

Wie heißt du?

Wo wohnst du?

Wie alt bist du?

Was ist dein Beruf?

Wann hast du Geburtstag?

Ich heiße Thomas, und du?

Ich wohne in München.

Ich bin 30.

Ich bin Manager.

Ich habe am 25. Juli Geburtstag.

Tip 5: Laat je begeleiden door een professional

Je kan op eigen houtje al één ander op touw zetten, maar met een professionele coach zal je vanzelfsprekend veel sneller vooruitgang boeken. Als taalcoach Duits kan ik jou stap voor stap begeleiden zodat je binnen enkele maanden al vlot zinnen produceert. Je uitspraak kan ik corrigeren en met jou inoefenen, we kunnen een kennismakingsgesprek doen, ik kan jou de lijsten met belangrijke basiswoordenschat bezorgen en ze oefenen samen met jou. Een keer dit achter de rug is kunnen we iets uitdagender te werk gaan.

Duits leren om in een professionele context te gebruiken? Voor je studie? Of om een woordje te kunnen meepraten op skitrip? Maakt allemaal niet zo heel veel uit. Wil je echt vooruit? Aan de slag. Vraag je gratis adviesgesprek aan en we maken er werk van!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *