formele uitnodiging iemand uitnodigen in het Duits

Hoe iemand uitnodigen in het Duits?

Op het moment van publicatie van dit artikel woedt de tweede Coronagolf door Europa. Het gevolg is namelijk dat van veel mensen uitnodigen niet veel in huis zal komen, aangezien iedereen aan een beperkte bubbel van enkele mensen vastzit. Wanneer betere tijden komen kunnen we terug mensen uitnodigen, bijvoorbeeld bij ons thuis voor een gezellige bbq. Hoe nodig je nu vb. Duitstalige mensen uit? Of hoe kan je concreet iemand uitnodigen in het Duits? Na dit artikel kan je dit zelf al eens uitproberen. Blader eens door je contacten, open die vriendenlijst op Facebook en nodig eens een Duitser uit bij je thuis. Je Duits zal er wel bij varen.

Iemand uitnodigen per SMS / Whatsapp.

Het kan kort en bondig. Wanneer je iemand al goed kent dan past een beknopte uitnodiging via SMS. Check volgend Whatsappbericht.

iemand uitnodigen in het Duits via Whatsapp

In dit fictieve voorbeeld merk je klaar en duidelijk dat de personen in kwestie elkaar goed kennen en zelfs vrienden zijn. Ze hebben elkaar al lang niet ontmoet en er volgt een informele en bondige uitnodiging. In dit geval gaat het om een verjaardagsfeestje. Details over waar en wanneer worden meegegeven.

“Gute Laune” wil zeggen dat de host eigenlijk geen geschenken verwacht. Aanwezigheid met goed humeur is het belangrijkste. De gastheer of –vrouw maakt nog duidelijk dat hij / zij het erg op prijs stelt mocht de persoon aanwezig zijn. Over Rolf Aldag: wie weet ken je hem uit één of andere 90s wielerploeg J.

Formele uitnodiging

Als je een iets formelere uitnodiging wenst te versturen kan je met verschillende programma’s of websites aan de slag, al dan niet tegen betaling. Canva is er één van. Er wordt vaak met vaste sjabloontjes gewerkt. Het enige wat jij nog moet doen is je tekst (in het Duits) toevoegen. Iets eenvoudiger kan je ook met een sjabloontje uit Word werken. Canva is gratis na inschrijving en je uitnodiging zou er dan als volgt kunnen uitzien:

formele uitnodiging iemand uitnodigen in het Duits

Heel simpel, snel en een mooi resultaat. In ons voorbeeld denken we aan een formele invitatie binnen bijvoorbeeld een bedrijf. Er wordt gekozen voor de beleefdheidsvorm onderaan (“Sie”). Aangezien het om collega’s gaat en de voornaam Bert wordt gebruikt zou je hier ook ‘du’ kunnen gebruiken: “Bitte antworten, ob du kommen kannst oder nicht’’.

Bert organiseert dus een brunch om zijn collega’s te waarderen voor de samenwerking. Hij zal een nieuwe uitdaging aangaan en wil in schoonheid afscheid nemen via een brunch. Daarom past wel een officiële uitnodiging die per mail kan worden verzonden. Afdrukken, briefomslagje erbij en posten op de ‘old skool’ wijze kan ook natuurlijk. Je zorgt best voor wat stijver papier met een hoger grammage. Daarmee verhoog je op eenvoudige en goedkope manier de waarde van je uitnodiging. Iemand uitnodigen in het Duits kan dus goedkoop, snel, veilig én eenvoudig!

Uitnodiging via sociale media

Zijn je collega’s, vrienden of kennissen actief op sociale media? Of wil je op een eenvoudige manier behoorlijk veel mensen bereiken? Dan kan je ervoor kiezen om je uitnodiging via sociale media te doen. Rechtsboven klik je bij “Maken” op “Evenement”, en je kan aan de slag. Wil je meteen in het Duits starten, dan stel je gewoon eerst de taal in op Duits en kan je van daaruit verder. Thema’s zijn vrij te kiezen. Simpelweg de gegevens en omschrijving invullen en je event staat online. Bij de knop “Einladen” kan je makkelijk je gasten aanklikken en op deze manier uitnodigen, zoals in een voorbeeld van mezelf hieronder:

iemand uitnodigen in het Duits met Facebook

We hebben te maken met een thema-avond. Alles draait rond USA, met decoratie en gadgets. De gasten wordt gevraagd zich themagewijs aan te kleden zodat het plaatje klopt en iedereen een leuke tijd kan hebben. Uitnodiging staat gepland voor september, maar de zomervibe is wel nog aanwezig in de omschrijving. Zoals je merkt is de uitnodiging de eerste maar belangrijke stap tot een geslaagd feest. Aan deze party gaat veel voorbereiding vooraf. Merk ook de datum op: de rangtelwoorden worden in het Duits met een puntje aangegeven: 25. September dus in plaats van 25e zoals in het Nederlands. Opnieuw een bijzonderheid van de Duitse taal dus.

Conclusie: uitnodigen kan op verschillende manieren en we hebben er een paar als voorbeeld bekeken. Naargelang de situatie kan je kiezen voor een informele of eerder formele uitnodiging. Zoals we hebben gezien hoeft iemand uitnodigen in het Duits niet complex te zijn. Het kan simpel, goedkoop en snel met vele beschikbare tools online. Zo is je eerste stap naar een gezellig samenzijn, ook in het Duits, gezet.

Wil je begeleiding bij je uitnodiging of project, of wil jij je Duits op korte termijn een boost geven? Laat dan een klein berichtje achter en wie weet starten we samen aan een succesvol traject.

Alvast veel succes bij alles wat je onderneemt.

Een hartelijke groet,

 

Michaël,

Taalcoach Duits

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *