Duits leren moeilijk als een kubus

Is Duits leren moeilijk?

De Duitse taal heeft de reputatie moeilijk te zijn, maar is dat wel zo? Is Duits leren moeilijk, meer bepaald voor Nederlandstaligen? Het antwoord is zeker niet ja, maar ook niet neen. In wat volgt zal ik een wat meer genuanceerd beeld geven. Je zal o.a. kunnen leren dat…

  • er een verschil is tussen productief en receptief Duits leren
  • je in het begin beter niet probeert van perfect te zijn en waarom
  • uitspraak je eerste stap is
  • je vrij snel enkele heel praktische situaties kan aanleren

Receptieve vaardigheden

Met receptieve vaardigheden worden simpelweg lezen en luisteren bedoeld. Het beluisteren (horen) en lezen van de Duitse taal dus. Duits is een Germaanse taal, net als Nederlands en is er erg nauw mee verwant. Dit is je zeker ook al opgevallen. Vele woorden uit onze dagelijkse woordenschat zijn bijna gelijk, zoals in volgende eenvoudige voorbeelden:

Huis              >       Haus

Broer            >       Bruder

Stoel             >        Stuhl

Nederlandstaligen die Duits willen leren hebben dus een enorm voordeel. Vele woorden snappen we vanzelf dankzij onze moedertaal. Het wordt ons wel lastiger gemaakt doordat Duitsers van nature behoorlijk snel praten en niet altijd even sterk articuleren. Dat gehoor moet dus getraind worden.

Wat dit betreft bestaan er geen geheimen: zoveel mogelijk Duits lezen en beluisteren.

Is Duits leren moeilijk met een koptelefoon

Online bestaat er massa’s materiaal om dit te doen, vb. via Deutsche Welle (DW). Je kan als beginner je receptieve vaardigheden dus zelf oefenen met beschikbare online media. Een voordeel.

Productieve vaardigheden

Luisteren en lezen (receptief) zijn dus trainbaar en ook doenbaar voor Nederlandstaligen, mits wat volgehouden inspanning. Als er daarentegen van ons verwacht wordt dat we Duits spreken en schrijven, dat we m.a.w. productief aan de slag gaan met Duits, is de situatie helemaal anders. We zullen ons nog wel een aantal woorden herinneren uit het gelezen en beluisterde, maar om de woorden te lijmen tot goede volzinnen, tot eigenlijke communicatie: veel moeilijker.

Als je snel en goede vooruitgang wil boeken in spreken, laat je je best begeleiden door een professional. Wij van Taalcoach Duits kunnen jou hierbij helpen.

    • Ben je beginner (Niveau A1)? Dan werken we aan je basis en korte gespreksituaties: een kennismakingsgesprek voeren, jezelf voorstellen, een bestelling doen bij de bakker, op het restaurant, iets meer zeggen over je ervaring, … Tijdelijk kan je een gratis les boeken!
  • Heb je al wat voorkennis maar lukt vlot Duits spreken nog niet? (Niveau A2 – B1)? Wil je nu echt stappen vooruit zetten om in je business te groeien? Taalcoach Duits kan concrete situaties inoefenen met jou: een prijsonderhandeling, een sollicitatiegesprek, vergaderen rond een specifiek thema, jargontraining, algemene vlotheid,… Probeer dit gratis uit!

In alle gevallen zorgen we ervoor dat je basis steeds feilloos is. Alles daarbuiten hoeven we geen perfectie na te streven. Het heeft geen zin om de hele tijd als een gek te focussen op correcte uitgangen van lidwoorden. Het belangrijkste is dat jij oefent op je vlotheid bij het spreken en dat jij vooruitgaat. Zodat je snel het geleerde kunt toepassen in het echte leven. Vandaag leren, morgen al doen. Jij bent aan het woord, er wordt constructieve feedback gegeven en alles kan op jouw tempo. Stresskippen hoeven we niet J.

Grammatica zoals naamvallen komen zeker aan bod, maar spreekdurf en woordenschatverwerving zijn in eerste instantie meer prioriteit om sneller resultaat te hebben. Perfectie komt later wel.

Net als spreken is ook schrijven een productieve vaardigheid. Hierbij kan je laten bijstaan door bepaalde vertaalrobots, zoals vb. Deepl. Dit kan bij spreken natuurlijk niet. Experimenteer er eens mee, en zie of je er mee aan de slag kan en er iets mee kan leren. Ik denk bijna zeker van wel.

Uitspraak maakt Duits leren moeilijk

Zoals ik al aangaf is de uitspraak één van de eerste dingen die je zal moeten onder de knie krijgen wanneer je Duits wil leren. Ze is helemaal anders dan de Nederlandse uitspraak. Dat maakt Duits leren moeilijk. Net omdat je uitspraak in het begin moet onder de knie krijgen durven vele mensen op te geven en gaan ze niet verder met Duits, of spannen ze zich niet meer in. Ten onrechte. Je kan deze eerste grote stap overwinnen. Het is een toffe uitdaging en ze geeft voldoening als je slaagt.

Is Duits leren moeilijk? Je kan slagen.

Op een paar weken tijd kan je echt wel al heel goed Duits uitspreken of lezen. Afhankelijk van je talent kan dit op een paar lessen mits wat extra oefening thuis. Hoeft dus voortaan geen struikelblok meer te zijn. Meer info hier.

Wat is dan anders dan bij de Nederlandse uitspraak?

Bijvoorbeeld de Umlaut: Je vindt ze op de klinkers van de /a/, /u/ en /o/ > /ä/, /ü/ en /ö/

Check volgend voorbeeld:

* schon           >       /sjoon/ uitgesproken, betekent ‘al, reeds’.

  • Hast du schon eine Frau geküsst?

Vs

* schön            >       /sjeun/ uitgesproken, betekent ‘mooi, schoon’.

  • Diese Frau finde ich wirklich schön.

En zo verandert een Umlaut dus niet alleen de uitspraak, maar ook de betekenis van het hele woord. En dit was slechts één klein voorbeeld.echt 

Het goede nieuws

Nadat je de eerste stap die uitspraak heet hebt bedwongen, nadat je je kan behelpen in korte dagelijkse gespreksituaties is eigenlijk de spreekwoordelijke kop eraf. Je bent officieel geen beginner meer en je kan naar A2.

Een wereld gaat voor je open. Je kan nu altijd terugvallen op wat basiswoordjes waardoor je minder met je mond vol tanden komt te staan. Elke keer gaat het vlotter en je wordt verstaanbaar. Dit geeft een boost aan je vertrouwen en je wil meer. Het sukkelen met de uitspraak van bij het begin ben je intussen al lang vergeten. Je wil meer en beter worden. Je denkt er zelfs niet meer aan dat Duits leren moeilijk zou kunnen zijn.

Vlotheid oefenen is nu je drijfveer. Het goede nieuws is dat dit kan en dat wij je hierbij kunnen bijstaan.

Vergroot je professionalisme op de arbeidsmarkt, of verhoog je slaagkansen in je studies. Je kan beginnen met een gratis les, vrijblijvend! Dit kan volledig vanop afstand. Daarna een lessenreeks om je vlotheid supersnel te verbeteren. Wij zijn klein dus niet gebonden aan grote taalbureaus. Persoonlijke service staat op nummer 1 en dit aan een voordelige prijs. Actie ondernemen dus!

Ondertussen wens ik je erg veel succes.

 

Hartelijke groet,

 

Michaël De Mil

Taalcoach Duits

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *