man springt in zwembad

Wanneer kan je beginnen met Duits leren spreken?

Je wil misschien liever niet teveel lezen in het Duits, maar vooral spreken zodat je dit voor je job, je reizen of je studies kan gebruiken. Waarschijnlijk vraag jij je dan af wanneer je echt aan spreken zal toekomen. Kan je wel al snel Duits leren spreken zonder al te veel voorkennis? In dit artikel krijg je hierop een antwoord, en je zal ook leren…

·         welke spreeksituaties je eerder als beginner leert

·         wat je zal leren in een meer gevorderd stadium als cursist

·         dat Duits kunnen spreken echt wel speciaal is

Spring in het zwembad

Als je naar het gemeentelijk zwembad gaat sta je te popelen om baantjes te trekken of je energie kwijt te kunnen. Alleen is het water er meestal niks te warm. Dan heb je twee mogelijkheden.

Ofwel ga je via de trapjes centimeter per centimeter dieper, zodat het eigenlijk behoorlijk lang duurt eer je in het water bent en er echt aan kan beginnen.

Of je springt gewoon in het zwembad en je ziet wat er gebeurt. 

man springt in zwembad

Na een paar seconden ben je gewend aan het water en het feest kan beginnen J

Met Duits leren spreken zonder enige voorkennis is dit net hetzelfde. Je moet er gewoon vrij meteen aan beginnen, ook al maak je nog fouten. Die zal je immers altijd nog hebben. Deze worden mettertijd weggepoetst. Na het leren van de uitspraak, wat basiswoordenschat en basiswerkwoorden, kan je meteen aan de slag. Dan is ook je koudwatervrees al verdwenen!

Onder begeleiding Duits leren spreken

Het spreekt voor zich dat het Duits spreken voor beginners, die streven naar A1 niveau (basisniveau), heel begeleid zal gebeuren. Na het inoefenen van uitspraak met eenvoudige dialoogjes waarin mensen elkaar voorstellen wordt al meteen verwacht dat jij jezelf eens voorstelt. Dat je m.a.w. meteen Duits begint te spreken.

Het is de beste manier om snel vooruitgang te boeken. Tegelijk kan op je uitspraak na het spreken feedback worden gegeven zodat je blijft verbeteren.

Het leuke aan Duits leren spreken als beginner is dat je heel praktische spreeksituaties oefent. Er is nog weinig sprake van naamvallen. De focus ligt op korte spreek- en luistersituaties. Welke spreeksituaties komen dan typisch aan bod, zal je denken? Ik som ze hier voor jou even op:

·         Jezelf en je familie voorstellen

·         Een kennismakingsgesprek voeren

·         Iets meer zeggen over je weekplanning

·         Iemand uitnodigen voor een verjaardag

·         De weg vragen / uitleggen

·         Vertellen over een vakantie-ervaring

·         Bestellen in het restaurant

 

Hier vind je wat voorbeelden van basiszinnetjes die je als klant in het restaurant kan gebruiken:

„Guten Tag, wir haben eine Reservierung. Wir sind zu viert.“

„Darf ich bitte die Speisekarte haben?“

„Für mich eine Cola, bitte.“

„Als Vorspeise hätte ich gerne Tomatensuppe“

„Ich möchte den Grillteller mit Pommes probieren“

„Das Essen war sehr lecker“

„Die Rechnung, bitte“

man wil bestellen en Duits leren spreken
Pic by Emre Keshavarz

Telkens zal het spreken voorbereid worden met voorbeelden en aangereikte woordenschat. Ikzelf heb vele woordenschatspelletjes waardoor dit niet saai hoeft te zijn. Erna kan je zelf actief aan de slag in een rollenspel. Zo kan je jouw spreekvaardigheid eigenlijk meteen toepassen in de echte wereld. Ook al begin je pas. Super toch!

Al iets vlotter Duits leren spreken

Als je het A1-niveau bent ontgroeid en de korte maar praktische spreeksituaties geen geheimen meer hebben voor jou, kan je naar het next level, A2-B1. Je hebt nu al wat basis gelegd en minder begeleiding nodig. Je kan al vrijer beginnen spreken, ook al zal je nog nood hebben aan een coach die met jou oefent.

De spreekthema’s waarbij je de typische woordenschat zal leren worden iets breder:

·        Iets zeggen over je kleding en stijl (thema kledij en
mode)

·        Je huis en dat van anderen beschrijven (thema wonen)

·        Een persoon beschrijven, innerlijk en uiterlijk (thema
persoonlijkheid)

·        Uitleggen van een gezondheidsprobleem aan de dokter
(thema gezondheid)

·        Kunnen vertellen hoe het weer is en zal zijn (thema
toekomst)

·        Iets meer zeggen over je lievelingsdier en de
dierenwereld

Vloeiend Duits spreken

Na de A2 fase ben je klaar om zonder veel voorbereiding of begeleiding Duits te spreken. Alleen zal dit nog niet heel snel gaan en zal dit veel inspanning vergen van je brein. Ook hierin kan een goede taalcoach jou snel doen groeien.

In dit stadium van Duits leren spreken wordt vooral de snelheid en soepelheid van je Duits ingeoefend. Je zal nog vaak sloot zitten en in horten en stoten praten, maar met het juiste duwtje van je coach kan je weer verder. Elke minuut en elk uur dat je Duits spreekt zal je niveau stijgen. Dan is het een kwestie van zo vaak mogelijk te oefenen.

Zonder het te beseffen en zonder dat je saaie oefeningen maakt (dit hoort er soms wel bij!) kan je met enorm veel te spreken zonder het te beseffen je niveau enorm verhogen, naar vb. B2 en C1. Je kan dan in tussentijd eens een reisje inplannen om te zien waar je echt staat als je bijvoorbeeld in Duitsland bent. Heel ver zal je zien. Het respect van Duitstaligen die zien dat jij al een aardig woordje Duits spreekt doet hun respect voor jou oneindig groeien.

Niet alleen het respect voor jou zal groeien naarmate je Duits spreekt, het staat ook mooi op je cv. 

cv met duits leren spreken
Pic by loufre

Niet zo veel mensen zijn vlot in Duits. Het gaat om een eerder klein percentage, zeker als je vergelijkt met talen als het Engels of Frans. Dat spreken de meeste mensen wel een beetje.

Nee hoor, als je Duits kent dan word je vanzelf speciaal. Als je dan nog vlotheid verwerft – zeker als Nederlandstalige – dan strekt dat zeker tot eer. Rome is niet op één dag gebouwd en je zal er wat tijd moeten laten overgaan, maar de resultaten zullen er zeker zijn.

Heb je nog meer redenen nodig om je mondelinge vaardigheden Duits te gaan inoefenen?

Zet vandaag de eerste stap in de goede richting. Probeer alvast een sessie, vb. vanop afstand vast te leggen. Je krijgt alvast een gratis adviesgesprek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *